Top 6

Här kommer en topplista över mina favoriter från Johan & Nyström.

Alla kaffesorter är bryggda med aeropress.

 

  1. Shakiso Guji Natural

Väldigt Elegant kaffe som bjuder på en tropiska frukter när dem är som bäst.

 

  1. Honey whosh whosh

Elegant sötma som och en trevlig röda frukt och mjuka syra.

 

  1. Kenya AA Gethumbwini Estate

Syrliga svartavinbär men något enklare än nr 1 och nr 2.

 

  1. Brasilien Yellow Bourbon

Kraftfullt kaffe som ger en fruktig och smakrik espresso.

 

  1. Etiopien Yirgacheffe FTO

Dominerat av citrusfrukt och inte så fylligt men en len smak.

 

  1. Indien Monsun Malabar

Jordigt och kraftfullt kaffe, inte så mycket frukt

 


SHAKISO GUJI NATURAL

Från södra Etiopien kommer de vildvuxna Shakiso guji natural. Vid en perfekt bryggning framstår kaffet som en ljuvlig fruktjuice. Bönorna som växt i skugga är handplockade och sedan torkade i den afrikanska solen. Mycket röda bär, tropisk frukt och en elegant krämighet.

 

Vaknar man på fel sida en dag och vill komma på rätt väg igen så ta en kopp av Shakiso guji natural, man blir glad när man dricker ett så bra kaffe. har du ätit en god trerätters och vill avsluta med ett elegant kaffe välj då detta.  FANTASTISKT KAFFE I DOFT OCH SMAK!


Att odla själv

Hej! Eftersom Pontus är och jobbar så får jag (hans flickvän) skriva ett litet inlägg ikväll. Jag är dock inte lika duktig på kaffe som min kära fästman men jag ska försöka få ihop ett inlägg ändå! :) Jag tänkte skriva lite om hur man kan göra sitt egna kaffe.

 

Vanliga arabica plantor finns att köpa i Sverige och vad man vet så finns det ej några giftiga bär så no worries. Man vattnar sin planta (som dessutom är hur fin som helst) regelbundet, den får ej vara torr men heller inte stå i vatten sen kan man också tillföra vanlig växtnäring en gång i månaden. Men vissa plantor blommar inte alls, detta beror på att de är självbefruktade, alltså får hanblommorna sällan bär. Om din planta blommar så ska du inte plocka de förens bären är röda. Enklaste sättet är att torka bären, på en plåt till exempel och sedan skaka om de lite då och då i 2-3 veckor. Sen är det bara att plocka bort fruktkött och hinnor så ni bara har bönan kvar. Bönan kan ni sen rosta på till exempel en stekpanna och voila! Era alldeles egna kaffebönor som är färdiga för malning! :)

 

Bild lånad från forum.odla.nu


Vad föredrar du?

 

En kopp kaffe på morgonen, en kopp efter lunchen, en kopp på eftermiddagen eller en kopp på kvällen? Vad föredrar du? Detta kan också vara värt att tänka på, några tips från mig är att man kan välja en starkare variant på dagen och en mildare framåt kvällen. Men det är självklart upp till vad man själv tycker om också, vad föredrar du? Har du själv något favoritkaffe du dricker? Själv köpte jag ett nytt kaffe från Johan & Nyström idag, jag berättar mer imorgon! Ha en trevlig kväll!


Temperatur

Temperaturen är viktig när man brygger och dricker kaffe. Du vill ju inte bränna tungan på första smaken och sen lida igenom resten. Och du vill heller inte vänta i 10 minuter för att det ska svalna.

 

Ett bra sätt för att få rätt sluttemperatur är att använda sig av en Aeropress.

 

Koka vattnet till fullt uppkok och sedan under tiden du tar kastrullen från spisen till aeropressen hinner vattnet svalna till ca 90 grader och sedan svalnar de ytterligare 10 grader under extraktionen. När kaffet pressas så kommer den slutliga temperaturen i koppen bli ca 60 grader vilket är perfekt för att drickas direkt.

 


BRASILIEN YELLOW BOURBON

Brasilien är ett av de största kaffeländerna i världen och där ifrån kommer Brasilien Yellow Bourbon.

Brasilien Yellow Bourbon är en singel origin espresso. När en perfekt espresso görs på denna bönan så kommer du känna smaker av nötig choklad och söt frukt.

 

Det går även att använda sig av aeropress vid bryggning men då kan frukten ta över och det kan lätt bli bittert.

 

Tips om ni använder er av aeropress till espressobönor: Mal bönorna fint och ta dubbelt så mycket på halva extraktionstiden.

 

 

En god Espresso till frukost!


Kvällskaffe efter en kylig promenad

Vist är det gott med en kopp kaffe efter en kvällspromenad? Har varit ute på en kvällspromenad med min flickvän. Nu skulle det vara trevligt med en kopp varmt kaffe, men då kommer vi inte kunna somna på timmar.

 

Ett tips: ta kraftiga espressobönor och mal dem fint. Brygg sedan en halv aeropress, låt extraktionstiden vara ca 20 sek, och dela upp på två. Nu har vi fått två små värmande och väldigt fruktiga koppar kaffe som tar bort suget, ger värme i kroppen och som inte ger så mycket energi.

 

Sov gött.

 


Om mig själv

Jag tänkte göra en presentation om vem som ligger bakom denna blogg då jag fått sån positiv respons, tack för alla kommentarer! Det uppskattas!

 

Jag heter Pontus Unosson och har precis avslutat mina studier på Hotell- och restaurangskolan där jag läste till sommelier. Mitt intresse för kaffe började en dag på skolan då vi hade en föreläsning med en mycket duktig barista. 1½ år senare så finns nu bloggen där jag skriver om mitt intresse och min passion - Kaffe. Jag vill skapa något mer unikt och har då valt att fokusera på ett tema, därför blir bloggen väldigt fokuserad men jag hoppas ni kommer tycka om den och fortsätta läsa och inspireras.

 

Jag och min flickvän Gi som hjälpt mig att få igång puskaffe.blogg.se


WILFA Kvarn

Kvarnar och malning av kaffebönor är det första steget när man gör en god kopp kaffe. Jag använder mig av en Wilfa kvarn som jag tycker maler jämt och bra. Jag kan ställa in hur grovt kaffet ska bli malt och det är klart på bara några sekunder.

 

När jag maler till min Presskanna maler jag på det grövsta och på de finaste när jag maler till Aeropressen, om jag skulle använda mig av en Chemex så skulle jag ställa kvarnen på ett mellersta malningsgraden.

 

 


La pavoni/Zassenhaus

 

Jag kollade lite kaffeklipp på Youtube och hittade ett där det används en La Pavoni espressomaskin och en Zassenhaus handkvarn. Jag blev först väldigt inspirerad och kommer att skaffa en handkvarn som klarar espressofin malning. Jag tycker att om man kan använda sig av manuella metoder så ska man det. Sedan kikade jag vidare på del 2 när han börjar skumma mjölken för att göra en cappucino så gick inspirationen över till ilska. Man ska hålla handen under kannan så man inte värmer mjölken för mycket och sedan ska skummet vara så fint å krämigt att man inte ska behöva någon sked när man häller det igenom kräman och skapa ett vackert mönster. Så från en fin inspiration till ilska. Nåväl, del 1 var i allafall inspirerande!


Kaffe smakar olika från land till land

När du ska köpa ett kaffe så vill du att det ska falla i din smak och då finns det vissa saker som är bra att tänka på.

 

Först att kolla på rostningen, ett mörkrostat kaffe ger mörkare och kraftigare smaker medan mellanrost kan framstå som lättare i både kraft och smak. Andra saken att tänka på är var ifrån bönorna kommer ifrån.

 

Sydamerika och Mellanamerika ger kaffer bäriga toner och inslag av choklad. Kaffe från Afrika får ofta en högre syra vilket gör att kaffet passar bra efter mat. Kaffe från Indien ger en jordigare och robustare smak.En godbit till kaffet

När kaffet är klart och det ska drickas så kan man känna att man vill ha något till, varför inte en bit choklad av bättre kvalité.

 

I Toscana, Italien hittar vi en av de elegantaste chokladsorter i världen, chokladproducenten Amedei. Amedei använder sig bara av högkvalitativa råvaror när dem gör sina choklader.

Kaffet höjer smaken av chokladen och chokladen mjukar till kaffet.

 

 


Bild tagen från google.com


MARIA ELENA'S NATURAL PACAMARA

Pacarmara är en större och skörare böna som förekommer mycket i Mellanamerika. Maria Elenas natural pacamara är från El Salvador.

 

Kaffet som har fått torka med fruktköttet på ger kaffet en söt arom fylld av mogen frukt och även en aning bitterhet i form av grapefrukt. Detta kaffe kan malas något grövre på grund av sin skörhet och bryggas antingen i aeropress med en extraktion på ca 1 minut för att kaffet ska få sin typiska karaktär. Kaffet kan även bryggas i en presskanna eller i en chemex.

Chemex kommer jag att gå djupare in på vid ett senare tillfälle.

Det blir spännande.

 


Ett väldigt bra morgonkaffe. Vad dricker du på morgonen?


Kaffekopp

Kaffet ska inte bara bryggas på rätt sätt utan de skall även drickas på rätt sätt. Det finns koppar och muggar i oändlighet, och det är inte lätt att hitta en bra kopp. Jag brukar gå efter ett par saker när jag letar koppar.

 

1. Känslan

 

2. Material

 

3. Design

 

Dessa tre går hand i hand som med alla andra kaffeprylar vill jag att det ska kännas kaffe över koppen. Sedan ska koppen vara traditionell och inte gjord av glas eller stål utan av vanligt porslin, vilken jag tycker ger rätt känsla.

 

 


Vad tänker du på när du ska köpa nytt porslin?


Presskanna

Att använda presskanna idag har blivit allt mer populärt för både hemmabruk och på caféer. Men vad många inte känner till eller är osäkra på är hur varmt vattnet ska vara, hur mycket kaffe man ska ha i eller hur länge den ska stå och dra innan man börjar pressa. Därför har jag gjort en liten introduktion på hur jag gör detta för bästa effekt:

 


Jag brukar säga att man ska ha ca. 2cm kaffe,
fast självklart så beror det på ens egna smak också.Koka upp vattnet och låt det sedan svalna till 85-90 grader.
Detta gör man för att få bort syren som man inte vill ha kvar som när man gör te.Låt kaffet dra sig i ca. 4 minuter.Nu är det dags att pressa, pressa då långsamt. Detta ska ta ungefär 20 sekunder att pressa.
Om du fyllt upp kannan med för mycket vatten så kan det stänka ut lite så var försiktig!Så var kaffet klart att serveras!Tips! En bit god choklad till kaffet är en väldigt bra kombination!

 

 


Kaffe som konst

Kaffe är inte bara kaffe. Kaffe är en konstform som inte syns tillräckligt mycket. Kaffebönans färg skapar lugn och harmoni. Inte bara färgen av kaffet utan även bönans form skapar ett lugn i de flesta.

 

Kaffemodet som har stannat i tiden med den gamla stilen, från de gammeldags mönstrade kopparna till alla tillbehör i koppar.Den stora vävda säcken som nedan agerar tavla är ett bra exempel på vad som går att göra med kaffe och dess tillbehör. Eller en nästan 100 år gammal kaffekvarn som man fortfarande idag kan köpa nästan identiska, även kaffet i sin enkelhet är väldigt vackert.

 


Coffee smells like freshly ground heaven.


En nästan 100 år gammal kaffekvarn.


Min inramade kaffesäck.


ABOVE THE HONEY

Från Panama kommer mycket kaffe av hög kvalité. Graciano Cruz är en välkänd pionjär inom kaffevärlden. Graciano oldar sina bönor på organiskt och naturligt sätt.

 

Above the honey är ett kaffe som odlas i skugan av citron träden i den vulkaniska jorden och sedan torkas på farmen i 10 dagar. Detta ger kaffet en söt, bärrik smak och arom med en liten ton av apelsinskal.

 

Med fördel bryggs Above the honey finmalt i en aeropress med en extraktionstid på ca 40 sekunder. Above the honey är ett elegant mjukt kaffe som passar utmärkt efter en god middag.

 

Above the honey var utgåvan 2010 och 2011 heter den Honey Whosh Whosh.

 

 

 

 


Min favorit

Manuella kaffebryggare finns det många av. Jag använder mig mest av aeropress och presskanna. Om jag vill bjuda flera personer på bra kaffe maler jag mina bönor grovt och använder min 1 liters presskanna från Bodum.

 

Vill jag göra en riktigt god kopp kaffe med det lilla extra så tar jag fram min aeropress och maler bönorna på de finaste och får då en kopp kaffe med mycket smaker och helt utan några bönrester.

 

Fördelen med aeropress är att jag kan välja hur mycket stycka jag vill ha från kaffet genom att variera extraktionstiden. Kort extraktion med finmalda bönor ger ett lättare men mycket smakrikt kaffe med mycket frukt. Lång extraktion med finmalda bönor ger ett tyngre och mörkare kaffe.

 

På morgonen tycker jag det är bra med ett mörkt kraftigt kaffe så man vaknar till i kroppen, efter maten föredrar jag ett lättare smakrikt kaffe som inte tar död på alla andra smaker.

Detta gör aeropressen till min favorit när det kommer till tillredning av bra bönor av god kvalité.

 

/PK


Allt Börjar

Allt började med en lektion i skolan. Lektionen som leddes av en väldigt entusiastisk barista. Han väckte mitt intresse med de sätt han pratade om kaffe, det var början på min resa.

Redan samma eftermiddag var en Bodum presskanna beställd och samlingen var påbörjad. Ett och ett halvt år senare så har intresset, kunskapen och samlingen växt.

Intresset för att tillreda kaffet på ett naturligt sett har fångat mig. Känna doften av bönorna när de mals och se hur de heta vattnet får bönorna att släppa sina aromer. Doften som fyller rummet när den vackra koppen fylls med kaffe skapar ett välmående i själen. Att tillreda och dricka den perfekta koppen kaffe får mig att se en ljus framtid fylld med kaffe.

En dröm om en kaffefylld framtid börjar här med denna blogg där ni kan följa mitt kaffefyllda liv tillsammans med min flickvän och mina vänner.

 

En dröm om en kaffefyld framtid / PK


Kontakta mig
RSS 2.0